Reflex

Reflex Arkitekter skapar smart arkitektur för komplexa projekt inom både byggnad och inredning

EXTRA, EXTRA:

WeWork, världens största kontorshotell flyttar till Urban Escape, läs mer här.

Fyra gator, två torg, fem byggnader och en galleria i Stockholms absoluta mitt – kvarteret Urban Escape har kommit att bli Stockholms största stadsutvecklingsprojekt på flera decennier. En livlig knutpunkt för företagare, kreatörer och hotellgäster i utkanten av Sergels Torg där Reflex Arkitekter utformat T29 och T31 – två ståtliga byggnader med skimrande skal som tar plats i kvarterets hjärta.  

T29, ursprungligen gestaltad under 70-talets pågående oljekris, gav tidigare ett uttryck av enkelhet och outnyttjad potential. Den nu champagnetonade fasaden skapades för att istället strama till exteriören och låta den samtala med Hötorgsskrapornas renare gestaltning.

Huvudarkitekt Johan Linnros berättar:
T29 är en hörnsten på Urban Escape-kvarteren och vetter mot Sergels Torg, en av landets mest centrala och igenkända platser. Utmaningen under gestaltningen var att skapa ett unikt uttryck där byggnaden samtidigt skulle passa ihop med resterande koncept. Något som slutligen blev en exteriör i champagne med både täta, transparenta och halvtransparenta delar som utgörs av stående rektanglar i aluminium, screentryckta glas och klarglas.

T31 – Koppartoner och takpark
Längst upp på  kontorsfastigheten T31 skapas plats för möten. Den resliga byggnaden i metallisk koppar huserar takparken Stockholm Under Stjärnorna – ett spännande tillskott i stadens uteliv. Med en utblick mot Stockholms ström, Östermalm, Strandvägen och Djurgården bjuds besökaren på en av landets mest magnifika panoramavyer.

Byggnadens ytskikt av kopparbeläggning på rostfritt plåt är helt återvinningsbar, ett aktivt beslut i strävan mot ett hållbart byggande. Även Stockholm under Stjärnorna är ett resultat utifrån denna strävan – att skapa en ny plats utifrån vad byggnaden har tagit, här ett 1200 kvadratmeter stort taklandskap med upplevelsen i fokus.

Läs mer:
Se AMF Fastigheters film om Urban Escape.
Har du besökt Stockholm under stjärnorna? Läs mer här.
Besök även respektive projektsida om T29 och T31