Samtal pågår…

Vad händer med kontoret efter pandemin? Hur lockar vi tillbaka medarbetarna när de vant sig att jobba hemma? Vad är hållbar arkitektur och hur skapar vi en levande stad?

I serien ”Samtal pågår…” spanar ett par medarbetarna på Reflex och Reform om trender just nu och sin syn på arkitektur. Flera av spaningarna präglas av vad som händer i höst när kontoren börjar öppna upp igen efter pandemin. Men en minst lika viktig fråga är vad hållbar arkitektur är och hur man skapar en levande stad. I serien “Samtal pågår…”

Alla avsnitt finns att hitta på vår Youtube-kanal men också enskilt nedan.


Maria Hedensjö Bergqvist: Hållbarhet är att se till helheten

Reflex partner Maria Hedensjö Bergqvist pratar om sin syn på hållbar arkitektur. Det handlar både om att se till helheten men också på detaljer som materialåtgång, smarta lösningar som skapar yteffektivitet men även nya idéer kring co-living och co-working.

”Det handlar både om att se till helheten men också på detaljer som materialåtgång, smarta lösningar som skapar yteffektivitet men även nya idéer kring co-living och co-working.”


Rachid Lestaric: Hållbar arkitektur berör och håller länge

Rachid Lestaric, partner på Reflex, berättar här om sin syn på hållbar arkitektur. När vi pratar om arkitektonisk hållbarhet så är det människan i fokus och människans upplevelse av arkitekturen. När vi lyckas beröra och skapa relevans kring arkitekturen – då har vi skapat utgångspunkten för ett långsiktigt bevarande.

”När vi lyckas beröra och skapa relevans kring arkitekturen – då har vi skapat utgångspunkten för ett långsiktigt bevarande.”


Peter Sahlin: 15-minutersstaden är hållbart både för människa och stad

Peter Sahlin, partner på Reflex och grundare av Reform, berättar här om sin syn på hållbar arkitektur där 15-minutersstaden är en viktig del. Allt jag behöver; arbete, bostad, kultur, vänner, familj och natur finns tillgångliga inom 15 minuter. Helst via cykel, gång eller spårbunden trafik. Bilen är starkt ifrågasatt idag och det kommer att komma andra typer av drivmedel ganska snabbt. Elbilen kommer vara dominerande inom 10-15 år. Just nu är 15-minutersstaden ett betydligt mer miljövänligare sätt att leva än vad vi gjort som stadsbo tidigare.

”Allt jag behöver; arbete, bostad, kultur, vänner, familj och natur finns tillgångliga inom 15 minuter. Helst via cykel, gång eller spårbunden trafik.”


Jenny Öberg: Företagen måste skapa magneter för att locka tillbaka medarbetarna

 

Vad händer med kontoret när pandemin är över? Pandemin har tvingat majoriteten av kontoren att stänga ner och vi har under ett år haft en arbetssituation där en stor del av jobbet utförts hemifrån. Här berättar Reforms Jenny Öberg om hur företagen måste skapa magneter för att locka tillbaka medarbetarna.

Se även artikel här.

”Företagen måste skapa magneter för att locka tillbaka medarbetarna”


Beata Denton: Belysning extra viktig när vi jobbar utifrån nya förutsättningar

En god arbetsmiljö skapar vi genom att ha användaren i fokus. Upplevelsen av kvalitet och må bra kommer bli viktigare, och en av faktorerna till att man vill gå tillbaka till kontoret. Här spelar ljuset en viktig roll för att vi ska uppleva arbetssituationen på kontoret som kvalitativ. Här berättar Reforms ljusdesigner Beata Denton Beata om hur ljussättningen kommer att spela en stor roll när vi beaktar välmående och hälsa.

Se även artikel här.

”Ljuset spelar viktig roll för att skapa en kvalitativ arbetsplats”


Peter Sahlin: Vad händer med hemarbete och kontoret efter pandemin

Hemmakontoret passar i många fall bra för individen men hos många av våra kunder som jobbar med exempelvis spelutveckling och fintechbolag att det är svårt att få den kreativa processen att fungera över Teams. Här berättar Reforms Peter Sahlin vad som händer med kontoren bär pandemin är över.

”Möten via Teams fungerar inte för den kreativa processen”