Urban Escape, T29

Urban Escape togs fram ur en idé där utgångspunkten är de människor som ska befolka stadsrummet. Omvandlingen av Stockholms nya citykvarter är det största stadsutvecklingsprojektet i innerstaden på flera decennier sedan Hötorgs-skraporna.

 • ÅR
  2019
 • KATEGORI
  Kontor
 • UPPDRAGSGIVARE
  AMF Fastigheter
 • PLATS
  Stockholm
 • STATUS
  Färdigbyggt
 • ÖVRIG INFORMATION

  Om- och tillbyggnad

Om projektet

Reflex har varit ansvarig arkitekt för två av husen; T31 längs Regeringsgatan / Jakobsgatan, där Spotify har sitt huvudkontor och där takbaren Stockholm Under Stjärnorna ligger samt T29, vid Hamngatan och bredvid Kulturhuset och Riksbanken. Där har nyligen kontorsaktören WeWork flyttat in. T29 ligger i hörnet av Urban Escapes stora omdaning av ett centralt kvarter i city. Byggnaden vetter mot Sergels torg och är granne med Riksbanken och Kulturhuset. Två nya våningar är påbyggda och fasaderna har fått en helt ny gestaltning med en färgton i champagne och blänkande glas. De nya fasaderna utgörs av stående rektanglar i aluminiumkompositskivor, screentryckta glas och klarglas. På byggnaden går att utläsa av de metallbågar som spänner över de nya takvåningarna och landar vid den tidigare takfoten. Bågarna förstärker riktningen av byggnaden längs Brunkebergsåsen, ‘Drakens rygg’.

Fem hus, fyra gator, två torg och en galleria mitt i city har fyllts med nytt liv i form av kontor, hotell, butiker, restauranger, caféer, barer och mötesplatser.

Se filmen om projektet

Utvalda bilder