3 maj, 2021

Unikt element av glas och aluminium ger nytt landmärke i Göteborg

Kineumprojektet går nu in i en ny fas. Sedan tidigare har husets kärna av betong skvallrat om att Göteborg snart får en 28 våningar hög ny ikon i stadsbilden, men nu börjar huset ta sin verkliga form. Just nu monteras de drygt 1000 fasadelementen av glas och aluminium som ger huset sin karaktäristiska uttryck. 

Fasaden hämtar inspiration i det som är Göteborg; hamnen, industrin och fiskaren. Intentionen är att fasadens mönster ska ge lokal förankring med associationer till fisknät och hamnkranarnas fackverk.

Det går åt ca 100 våningshöga glastrianglar per våning. Elementen utgår från maxstorleken på jumbo size planglas 3,20 x 6,00 meter som delas ii sex trianglar för att optimera spill. Glasen hålls på plats i ett specialframtaget aluminiumprofilsystem, vilket är som djupast i själva kryssen och där sticker ut en halv meter. Kryssens tjocklek är noga uträknade och bidrar till att minska solvärmelaster. Detta skapar balans mellan de transparenta och täta fasad-delarna, och bidrar till ett behagligt ljus vid arbetsplatserna och i hotellrummen.

Reflex branschledande inom elementfassystem
Utformningen med elementfassystem bidrar även till ett bättre logistik och snabbare montering. Tekniken är relativt ny och Reflex första projektet med den här typen av fasader gjordes för Riverside hotell i Lindholmen Göteborg för cirka 10 år sedan och har sedan dess blivit branschledande inom tekniken. Andra projekt med liknande teknik är t.ex Telias huvudkontor i Solna, Karolina Tower och Urban Escape.

Karaktärsstark byggnad med hög igenkänningsfaktor
En annan detalj som gör huset unikt är valet av att diamantformad glastak så att det utgör en femte fasad. Husets vinkel skapar en större vertikalitet och taket gestaltas som den del av fasaden. Tornet skapar ett spännande och dynamiskt avslut som ger staden en vacker siluett och byggnaden en tydlig punkt i kontexten 

– Det finns ju en stark dragningskraft i att få verka i en karaktärsstark byggnad med hög igenkänningsfaktor. Det är vi stolta över att ha varit med och bidragit till. Kineum-projektet är ett bra exempel på hur lönsam god arkitektur kan vara, säger Marco Folke Testa, vd för Reflex Arkitekter och ansvarig arkitekt för Kineum

Läs mer om Kineumprojektet här.