19 februari, 2021

Teatervärldens favorithotell tar steget in i nästa århundrade

1903 köpte tyske affärsmannen Max Sievert Såsta Gård för att bygga en herrgård som sommarresidens åt sig och sin familj. Redan 14 år senare säljer Max Sieverts änka egendomen vidare till Svenska Teaterförbundet, som länge sökt en plats där pensionerade skådespelare kunde erbjudas en värdig ålderdom. 1918 invigdes ålderdomshemmet som fick namnet Höstsol. Ända fram till 1979 var Höstsol en kär hemvist för gamla skådespelare och skådespelerskor och en viktig institution inom teatervärlden. Gustav VI Adolf, Karl Gerhard, Zarah Leander och många fler har besökt herrgården. 1979 såldes Höstsol till en privatperson. Då hade totalt 250 skådespelare bott på Höstsol.

Idag är herrgården ett scenkonstinspirerat hotell – perfekt för oförglömliga stunder och upplevelser.

Hotellet ligger i Täby (30 minuter från Stockholm och Arlanda) riktar sig till dig som planerar en härlig weekend/staycation, kick-off, konferens eller en mysig middag med din kärlek.

På Såstaholm finns 93 rum, vart och ett inrett i Art Deco-stil, med namn efter en stjärna som en gång bott här då det hette Höstsol. 

I samband med att den blivande strandpromenaden, Broby Bro och Runrikets Värld etableras, vill hotellet skapa en tillbyggnad och en bra utgångspunkt för hela området. Samtidigt behövs ytterligare lokaler för fler hotellrum, ett spa och relaxavdelning och möjlighet till större konferenslokal.

Ny byggnad som ”smälter in” i naturen
Reflex lösning harmoniserar en väldigt komplex omgivning med en stark närvaro av natur och historia. Ambitionen har varit att skapa en byggnad som ”smälter in” samtidigt som den andas framtid. Det var också viktigt att öppna upp för en ny publik som nu når hotellet via den nya stranpromenaden

Fasaden består till stora delar av glas som medger reflektioner och utblick mot naturen och vattnet. De täta delarna, som i huvudsak utgörs av vertikala lameller, är klädda med aluminiumkompositpaneler med varmt och uttrycksfullt metalliskt utseende och med sin skimmer och kulör harmonierar väl med den befintliga arkitekturen samtidigt som den står för förnyelse.

För att maximera utblickar och för att inte störa samspelet med naturen används ett diskret glasräcke vid de franska balkongerna på övervåningen och vid den stora träterrassen som svävar ut och möter naturen.

– Det här är ett anrikt hotell med en charmig historia och som ligger väldigt naturskönt. Vi valde att rita in en låg tillbyggnad som smälter in i naturen och skapar en funktionell koppling mellan strandpromenaden och hotellet, säger Marco Folke Testa, vd för Reflex och ansvarig arkitekt i projektet.

Nu har detaljplanen vunnit laga kraft och hotellet kan påbörja sin ombyggnad, något som blivit lite framflyttat pga pandemin. 

– Reflex lösning ger ett lyft för hela hotellet samtidigt som vi bevarar vår dryga 100-åriga historia. När vi väl sätter igång med tillbyggnaden är vi redo för hotellets nästa århundrade, säger Cecilia Wingård, Vd på Såstaholm hotell & Konferens.

Läs mer om Såstaholm här: https://www.sastaholm.se