14 oktober, 2019

Reflex-projekt blev årets BREEAM-byggnad

När Sweden Green Building Awards 2019 gick av stapeln 14 oktober blev en Reflex-ritad byggnad vinnare i kategorin årets BREEAM-byggnad. Det är ICAs nya huvudkontor i Arenastaden som blev årets gröna byggnad. Fabege är byggherre och NCC har varit entreprenör. Byggnaden är 40 000 kvadratmeter.

Swedish Green Building Council delar varje år ut pris i sex klasser, varav årets BREEAM-byggnad är en av dem. Signalen 3, där ICA har sitt nya huvudkontor, var en av två finalister till priset.

På andra sidan spåren från Arenastaden i Solna, där tidigare en grusad parkeringsplats huserade, ligger numera Signalen 3. I början av året gick flyttlasset för ICAs huvudkontor från Solna Business Park till det nya huvudkontoret i Arenastaden, Solna. I och med flytten har cirka 2000 ICA-medarbetare som tidigare suttit utspridda i olika lokaler, samlats under samma tak. Fastigheten är certifierad med BREEAM-SE 2013 Excellent.

– Ett nytt kontorshus ska stå under lång tid, så hållbarhet måste stå i fokus, säger Anders Nordlund, ansvarig arkitekt på Reflex. En BREEAM-certifiering är ett starkt system för att strukturera hållbarhetsarbetet med alla inblandade aktörer.

Här kan du läsa mer om projektet:
https://reflexark.se/projekt/kontor/signalen/

Projektet vann priset ”Årets BREEAM-byggnad” på en gala 11 oktober.

Juryns motivering:
Signalen 3 är ett projekt som alla andra, och samtidigt inte. Det är ett fint exempel på att ett plus ett kan bli tre, där ambitiösa hållbarhetskrav från beställaren möter krav från kunden, och tillsammans skapar något ännu bättre. Med BREEAM som gemensam färdplan har aktörerna kunnat hålla sig i certifieringssystemet likt ett rep när vägen framåt har varit svår. Årets BREEAM-byggnad får människor att må bra och arbeta bättre, tillsammans.

Fastighetsägare är Fabege Stockholm AB

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) är ett miljöcertifieringssystem från Storbritannien, utvecklat och administrerat av the Building Research Establishment (BRE). BREEAM är ett av de äldsta miljöcertifieringssystemen och systemet har använts för att certifiera över 500 000 byggnader. BREEAM har funnits i omarbetade versioner sedan 1990 och är det mest spridda av de internationella systemen i Europa.