2 juli, 2018

PS flyttar in till Reflex

PS Arkitektur är nu en del av Reflex Arkitekter, det är något vi är väldigt glada över. Efter semestern flyttar alla medarbetare från PS in till vårt kontor rent fysiskt, men redan nu presentar vi en medarbetare i taget här på vår sajt. Håll utkik här för att bekanta dig med våra nya kollegor.

 

Julia Falås

Efter sin kandidat som hon tog i danska Århus gjorde Julia ett års praktik på PS vilket ledde till en fast anställning. Nu, tre år senare är det dags för att ta sin master i arkitektur, vilket Julia gör på LTH i hemstaden Lund. På fritiden är det sport som gäller. Julia har sedan unga år spelat mycket fotboll, men lagt skorna på hyllan för att satsa på en ny passion; tennis.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?
Jag var med från pitch till handläggning av Microsofts kontor i Lund. Det var utmanande och lärorikt att vara med i hela processen med en internationell kund som har många guidelines att förhålla sig till. Eftersom kontoret i Lund är inriktat på mjukvaruutveckling för bildhantering jobbade vi med ett formspråk kopplat till kameraoptik och kameralinser. Vi lyfte även fram lokala skånska referenser i kontorets formspråk med färger och referenser till landskapet.

Vad är smart arkitektur för dig?
Arkitektur som inte främst handlar om form och utseende utan sätter funktionen i centrum. En smart designad byggnad tillför fler värden än de estetiska. Den ska bidra till något mer och främja något annat än färg och form, till exempel sociala och hållbara aspekter.

Vad jobbar du med för projekt just nu?
Just nu pluggar jag och är egentligen tjänstledig, men jag är involverad i arbetet med TUI Nordic som vill fortsätta att utveckla de lokaler vi gjorde på huvudkontoret i Stockholm för ett par år sedan. Det blev ett väldigt lyckat projekt där vi utformade lokalerna för att passa ett aktivitetsbaserat arbetssätt – detta koncept jobbar vi även med att överföra till TUI Nordics kontor i Oslo.

 

 

Ulrika Bergström

Ulrika är inredningsarkitekt och ljusdesigner och har jobbat som underkonsult på PS under ett år, framför allt med belysningsplanering. Ulrika är mångsysslare, leder Niadans grupper på sin fritid och jobbar gärna kreativt med händerna när tillfälle kan tas och därimellan är det umgänge med familj och vänner som gäller.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?
– På det knappa år jag jobbat med PS har jag hunnit med några få belysningsprojekt där ett par redan hunnit färdigställas. Innovation centre ute på Microsoft i Kista, samt Backelites (del av CapGemini) kontor. Båda bolagen jobbar inom innovativ it-sektor och utrymmena ska inspirera människor till att utveckla vad som kommer att kunna göras med hjälp av AI – Artifical intelligence, i framtiden.

Vad är smart arkitektur för dig?
– Smart för mig är nog något som lyckats greppa ngn form av helhet. Människan kommer först för mig och hennes upplevelse och möjlighet att fungera och trivas i miljön. Med ljus kan man skapa atmosfär, ändra rumslighet – det spatiala, påverka aktivitets-/vakenhetsnivån hos människan, attrahera eller dölja, eller skapa igenkänning med naturen och vårt ursprung. Ljus och belysning är ett smart verktyg att ha tillgång till i arkitektur.

Vad jobbar du med för projekt just nu?
– För närvarande jobbar jag med belysningen ihop med Beata till ett hemligt projekt. Det är väldigt roligt och fruktsamt att få jobba ihop med någon mer ljus- och belysningsfrälst person.
Dessutom bidrar jag med ny belysning och inredning till en härlig lokal som tillhör Stockholms Vatten.

Petter Eklund

Petter är arkitekt och har jobbat på PS i tre år, innan dess tjugo år på dåvarande Berg Arkitektkontor. Han arbetar med projekt från start till mål och i nära dialog med beställaren. Petters yrkeserfarenhet omfattar alltifrån privathus och kontorshus till arenor och stadsplaner.

Som arkitekt är han intresserad av att ta fram tydliga arkitektoniska koncept med funktionell och ekonomisk hållbarhet. Med utgångspunkt i varje uppdrags specifika förutsättningar är målsättningen alltid att skapa modern arkitektur med tidlös kvalitet.

På fritiden spelar han tennis och odlar sina intressen för resor, språk och god mat. Han kopplar också gärna av med löpning och actionfilmer när tid ges.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?
– Arkitektur tar tid. Projekten jag utvecklat på PS pågår ännu. Ett av dessa är Pottholmen i Karlskrona, ett intressant och komplicerat stadsutvecklingsprojekt i kulturarvsmiljö. Ett annat projekt omfattar förädling av en fastighet i Stockholms city. I båda fallen handlar det om att förstå och tillvarata inneboende kvaliteter och potential.

Bland tidigare projekt nämner jag gärna nuvarande Stadion i Malmö. Där fick jag genom förstudie, tävlingsvinst och projektering en unik möjlighet att driva och följa ett betydelsefullt projekt från första skiss till mäktig invigning på ett fullsatt fotbollsstadion.

Vad är smart arkitektur för dig?
– Arkitektur som ger mer än den tar, på alla plan.

Vad jobbar du med för projekt just nu?
– Uppföljning av en privatvilla på en naturtomt i Trosa, samt förädlingsprojektet jag nämnde. Utöver det jobbar jag med modernisering av Eriksdalsbadets utvändiga äventyrsbad. Ett projekt i stadens regi där vi utöver ursprungligt syfte att spara energi nu även ser till att skapa ett helt nytt landmärke för hela badet.

 

Mathilda Clahr

Mathilda är inredningsarkitekt kommer närmast från Konstfack. Även på fritiden ägnar hon sig åt inredning och material. Hon driver också ett litet företag vid sidan om jobbet på PS – där hon gör konstprints och läderhängare som hon säljer i en egen webshop.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?

– Jag har bara jobbat här sedan januari, men jag är inne i ett spännande projekt för ett internationellt varumärke som ska bygga om sitt kontor. Där gör vi ett mycket bra jobb, men jag kan tyvärr inte berätta om det.

Vad är smart arkitektur för dig?

– Tre ledord är viktiga för mig när det kommer till smart arkitektur; Hållbarhet. Nytänkande. Innovation. Utöver det tycker jag att det är viktigt med medvetna materialval och ett helhetstänk, där även detaljer spelar stor roll. Som inredningsarkitekt tycker jag också att det är viktigt att kundens varumärke återspeglas i kontoret och att lösningen är långsiktig.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

– Just nu jobbar jag även med Stokab (de tillhandahåller fibernätverk i Stockholm stads regi).Vi håller på att rita ett nytt kontor för dem. Just nu är vi inne på förvaringslösningar och lös inredning samt hur receptionen ska återspegla deras varumärke.

 

Peter Sahlin

Peter grundade PS för över 20 år sedan. Det var ett intresse för design och arkitektur som ledde till att han blev arkitekt. Nu har han sitt främsta intresse som yrke och älskar, utöver att det faktum att arkitektur är beständigt, att leda människor och projekt. Privat ägnar han sig gärna på saker som börjar på s; segling, skidåkning och besöka städer.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?

– Jag är väldigt stolt över Wäckare Äng, som är ett helt bostadsområde i Upplands Väsby där jag varit med från början med utveckling av mark och har sedan varit med i hela processen till att husen nu står där – otroligt häftigt! Sedan är jag stolt över våra inredningsuppdrag (t ex Red Bull, Skype och HSB). Det är många kunder som hör av sig och berättar hur bra de trivs på jobbet. Att få sådan återkoppling lyfter mig och gör att jag känner att gör något meningsfullt!

Vad är smart arkitektur för dig?

– När den är idébaserad och förankrad i beställarens behov. Stockholms stadsbibliotek ritat av Asplunds är ett exempel på bra idébaserad arkitektur. Den har en tydlig idé om bokens placering i denna rymliga byggnad, vilket skapar en härlig rymd och atmosfär – precis vad som var tänkt när det byggdes för 90 år sedan.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

– Förutom att flytta in hela vår verksamhet till Reflex jobbar jag med nya etableringar för TUI i Norden. Utöver det jobbar jag med Trustlys nya kontor. Vi började att bygga ett kontor på en vindsvåning åt dem för åtta år sedan då var de 20 personer. När vi ritade nästa kontor för dem var de 150 personer. Nu är det dags igen och nu ska vi skapa ett kontor för 350 personer. Tillsammans skapar vi en spännande arbetsmiljö för att locka nya talanger – det är smart arkitektur!

 

Lija Silins

Lija är inredningsarkitekt och har arbetat på PS sedan oktober. Hon jobbar också som konstnär inriktad på abstrakt konst och rumsliga installationer.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?

– Vi har ritat kontoret för designutvecklarna Backelite, som är en del av CapGemini. De önskade ett färgstark uttryck och flexibla lösningar som ska skapa utrymme för kreativitet. Kontoret håller på att byggas nu så det ska bli spännande att se slutresultatet.

Vad är smart arkitektur för dig?

– För mig är smart arkitektur hållbar, bra inredningsarkitektur är när man kombinerar atmosfär med funktion och upplevelse.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

– Jag jobbar med ett stort multinationellt företag som ska göra om sitt kontor och ska byta ut hela inredningen. Det är ett spännande varumärke som jag inte kan nämna.


Beata Denton

Beata är utbildad arkitekt men har gått från hus till inredning till ljus. Hon har jobbat i London det senaste året med belysning, vilket är hennes passion. Beata uppskattar kontrasterna i livet och älskar utförsåkning, träffa folk och gott kaffe.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?

TUI, Skype och Red Bull. Jag gjorde belysningen i de projekten, i TUI även inredningen. Belysningen och inredningsdesignen skapar här tillsammans ett  väldigt starkt uttyck och en behaglig atmosfär.

Vad är smart arkitektur för dig?

Smart? Kanske inte det uttryck jag skulle välja, jag bedömer inte efter smarthet tror jag. Alla stilar kan vara bra, om det känns relevant och vackert. Det kan vara Pantheon i Rom eller en liftstation i Innsbruck av Zaha Hadid. Men en överarbetad form som inte skapar bra rum invändigt gör mig besviken, som  t ex Fondation Louis Vuitton i Paris.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

Jag jobbar med belysningen till ett hemligt projekt. Det är som alltid fantastiskt att få jobba med belysning! Jag gillar samarbetet med elprojektörer och leverantörer och att skapa liv åt rum genom rätt ljussättning.

 

Lina Mezquida Forsnacke

Lina är inredningsarkitekt och har arbetat på PS sedan 2013. Vid sidan om jobbet reser hon och håller på med olika färgprojekt.

Vilka projekt på PS är du extra stolt över att ha varit med i?

– Jag har varit med och ritat flera av Trustlys kontor från dess att de var 20 personer i en vindsvåning tills idag då de öppnat kontor i andra länder. Det är roligt att få vara med på. De bästa och roligaste projekten blir de där vi får jobba tillsammans med en engagerad och nyfiken beställare.

Vad är smart arkitektur för dig?

– Bra arkitektur drar människor till sig. Den känns, hörs och ser ut på ett sätt som är tilldragande. Det gäller ju all design egentligen. Där man låtit förutsättningar och kontext skapa något unikt och spännande.

Vad jobbar du med för projekt just nu?

– Jag ritar just nu på Trustlys kontor i Stockholm.