3 maj, 2021

Kajplats 6 reser sig högt över Liljeholmskajen. I topprestaurangen, som invigs i höst, njuter man av en milsvid utsikt över hela Stockholm.

Kvarteret Kajplats 6 i Liljeholmen består av två delar: ett U-format stadskvarter i 6-7 våningar och en högdel i 26 våningar. I gatunivå finns lokaler för att göra gata och kaj mer levande. Fasaderna kläs med keramiska plattor i olika kulör och ytstruktur. Fasadernas material- och skuggverkan skapar ett livfullt uttryck i samverkan med dagsljusets vandring under dagen. Rymliga balkonger är integrerade i fasaden och fungerar som en förlängning av lägenheterna mot utsikten. I fronten mot Årstaviken skapas butikslokaler och entré till restaurangen på översta våningen. Restaurangen erbjuder milsvid utsikt och utgör ett landmärke för stadsdelen – en lysande fyr i landskapet.

Kajplats 6 är en kompis i ett gäng av höga hus på en fantastisk plats: Liljeholmskajen. 

– Med det här projektet ville vi uppnå egentligen flera saker. Självklart måste det vara jättefina bostäder, boendekvaliteter, man bor vid i vattnet och har väldig fin utsikt. Men sedan är det här projektet ett projekt utöver det vanliga. Restaurangen är en publik målpunkt som annonserar det här fina huset från ett väldigt långt avstånd. Vi är extra stolta för relationen som jag tycker att vi har lyckats skapa mellan objektet; det höga huset, landmärket och staden, säger Alessandro Ripellino, ansvarig arkitekt för projektet.

Projektet är beställt av JM och omfattar 22 500 kvm och 200 lägenheter. Högst upp i huset finns en takrestaurang som invigs i sommar. Bostäderna är inflyttningsklara just nu.

Kajplats 6 – Ett nytt landmärke vid Liljeholmskajen.