18 januari, 2019

Hälleskogsbrännan nominerad till Sveriges Arkitekters Sienapris

Återigen är PS Arkitekturs arkitektarbeten med utsiktstorn och besökscenter, vid Grävlingsberget, Hälleskogsbrännans naturreservat, i Västerfärnebo nominerat till ett pris. Tidigare tillkännagavs att Hälleskogsbrännan nominerats till Västmanlands arkitekturpris 2019 och i dagarna blev det klart att arbetet även är nominerat till Sienapriset 2018.

Hälleskogsbrännan är en av fyra och så här motiverar juryn nomineringen:

Hälleskogsbrännans naturreservat visar upp effekterna av skogsbränderna 2014 i Västmanland. Det bjuder på en dramatiserad och meditativ promenad genom en förkolnad skog som inte rörts sedan branden. Ett uteklassrum utgör entrén. Därifrån leds besökaren längs en ramp och en serie utsiktsplatser i sicksack upp till utsiktstornet på Grävlingberget mitt i skogen. Varje våningsplan är utformat som ett eget rum, staplat och vridet runt mittaxeln, med stora öppningar som ramar in vyerna över vidsträckta områden av svartbrända trädskelett.

Arkitekturen har på ett medvetet sätt använts för att förstärka katastroflandskapets dramatik. Allt är genomgående byggt i grånande trä, med detaljer i svartmålat stål och förkolnat trä, vilket fångar de dova färgerna i landskapet. Hälleskogsbrännan hjälper oss att förstå naturens processer, som är så mycket längre än människolivets tidshorisont.

Platsen manar till eftertanke om vad vårt beteende leder till. Det är både hoppfullt och olycksbådande.


Om Sienapriset
Sienapriset delas ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Det belönade objektet ska ha aktualitet och ska vara så färdig att det kan uppskattas av allmänheten. Juryn för Sienapriset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur.

Årets jury består av landskapsarkitekt LAR/MSA Veronika Borg, landskapsarkitekt LAR/MSA Anders Mårsén, landskapsarkitekt och professor inom landskapsarkitektur Lisa Diedrich, Jan Lang (juryns ordförande), Starka Betongindustrier, Erik Simonsen, Betongindustrierna. Jurysekreterare är landskapsarkitekt LAR/MSA Anna Forsberg.

Läs mer om projektet här: https://reflexark.se/projekt/ovrigt/halleskogsbrannan/

För mer information:
Peter Sahlin Arkitekt SAR/MSA
Partner Reflex Arkitekter AB
Mobil +46-70 723 50 21
peter.sahlin@reflexark.se