6 augusti, 2018

Efter skogsbranden: Naturskön utsiktsplats för att se skogen läka

Den här sommaren kommer att gå till historien som en av de varmaste någonsin, men också på grund av de tragiska skogsbränderna som härjat runt om i Sverige. Stora ytor skog har blivit ödelagda och nu börjar det hårda arbetet för både natur och människor att resa sig ur askan.

Årets skogsbränder för oss tillbaka i tankarna till 2014 då Västmanland drabbades av en stor skogsbrand. Den här typen av skogsbränder är tack och lov ovanliga, men det är en intressant process att följa när skogen återhämtar sig och börjar växa upp igen. När röken hade lagt sig och naturen började återhämta sig ville Länsstyrelsen i Västmanland informera och berätta om processen i ett besökscenter i det nybildade naturreservatet Hälleskogsbrännan.

Besökscentret i Hälleskogsbrännan började som en del av Mikael Hassels exjobb på Arkitekturskolan som efter examen vann upphandlingen om nytt besökscenter i naturreservatet. Mikael arbetade vidare med projektet tillsammans med pS Arkitektur.

– Längs en en 300 meter lång handikappanpassad spång uppför Grävlingsberget ligger nu besökscentret med en vidunderlig utsikt. Projektets två material, trä som grånar över tid och svartmålat stål tillsammans med brända trädetaljer, symboliserar skogen och skogsbranden, berättar Mikael Hassel och Peter Sahlin, ansvarig arkitekt för projektet.

Läs mer om projektet här.