25 april, 2022

Drabanten till final i Plåtpriset 2022

Ripellino Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter ritat Drabanten, ett kvarter som erbjuder olika former av äldreboenden inom boendekonceptet Silver Life. Med sin synliga placering och karaktärsfulla gestaltning utgör Drabanten Väsby centrums nya landmärke.

Väl synligt på avstånd är kvarteret en utökning av centrumet som riktar sig utåt, välkomnar in och omvandlar en baksida till en aktiv framsida. Kvarteret präglas av den enhetliga metalliska beklädnaden i varm gyllene kulör, kombinerad med en varierad detaljutformning och reliefverkan.

Materialet plåt har varit starkt närvarande i fyrklöverområdet redan från starten på 70-talet. Drabanten fortsätter den traditionen och tar den in i framtiden genom sin innovativa arkitektur där plåten bearbetas på nya sätt, någonting som juryn för Plåtpriset 2022 uppmärksammat.

Juryn skriver:

”Tre monumentala huskroppar som med en tydlig och rik palett av plåtbearbetning visar på materialets möjligheter. Volymerna bjuder på olika upplevelser beroende på avstånd och den samlande bostadsgården välkomnar med en uteplats upplyst av fasadernas värme och speglingar. Upplyftande att ett senior- och omsorgsboende får ta plats och omsvepas i ett skimmer av guld.”

Läs mer om projektet här:
https://reflexark.se/projekt/bostader/drabantenhuset/