XX

22 april
2008
20 ÖGONBLICK SOM FORMADE REFLEX

XIII

Allt går med tålamod och is i magen

Vissa projekt är mer utmanande än andra. Eller vad sägs om att få ett uppdrag att rita ett kontorshus på 45 000 utan avtalad hyresgäst 25 meter ovanför marken på en galleria som ännu inte är byggd? Historien om Telias huvudkontor i Arenastaden är ett bevis på att allt går, bara man har lite is i magen och en stor dos tålamod.

22 april 2008 ringde Helena Elfstadius på Fabege till Anders Nordlund och bad Reflex att titta på ett stort kontorshus i Arenastaden i Solna. Byggnaden skulle ligga ovanpå Skandinaviens största köpcentrum, som då inte hade ett namn, men idag heter Westfield Mall of Scandinavia. 

Att Reflex fick frågan var resultatet av tre tidigare framgångsrika projekt för Fabege, två stora kontorshus för Skatteverket i Solna Strand samt Migrationsverkets nya kontor i Arenastaden.

Förutsättningarna var att Fabege ville bygga ett stort kontorshus med endast en entré ovanpå den planerade gallerian, med ett givet stomrutnät om 8,1×8,1 meter att förhålla sig till. Eftersom hyresgäster inte var klara var det viktigt att rita ett flexibelt kontor. Kontoret låg i Arenastadens bästa läge, precis intill pendelstationen. 

– Det här var ett spännande och komplicerat projekt som vi satte igång med direkt. Det skulle bli ett spektakulärt kontor utöver det vanliga, säger Anders Nordlund, partner och arkitekt på Reflex.

Efter några svajiga år som följde Lehman Brothers-kraschen fick projektet grönt ljus våren 2011 och gick in i skarpt läge med detaljskisser och bygglov. Mall of Scandinavia började byggas i januari 2012 och ett år senare började Peab bygga kontorshuset. Det var fortfarande inte klart med hyresgäster för kontoret, vilket gjorde att Reflex behövde ha ett brett och flexibelt synsätt i planeringen.

Möjligen hade en viss Bruce Springsteen inverkan på att det blev just Telia som hyrde hela huset. Innan hans konsert 3:e maj 2013 bjöd Fabege in branschens aktörer till Friends Arena för att visa planerna. Efter Fabeges framgångsrika försäljningsarbete skrev Telia på hyresavtalet för hela huset våren 2014. 2016 stod byggnaden färdig och Telia flyttade in.

Resultatet blev ett kontor med magnifik utsikt. Det nedersta kontorsplanet ligger 25 meter över mark, det översta 60 meter över mark, vilket är högre än i Hötorgsskraporna. Faktum är att kontorsytan är lika stor som alla fem Hötorgsskrapor tillsammans. Fasaderna är glasade invändigt från bordshöjd och uppåt och består av olika typer av glas, vilket ger olika intryck över dagen beroende på hur solen står.

Komplexet knyts samman av en serie ljusgårdar i det nedre kontorsplanet, med gemensamma lokaler, mötesrum och caféer. Kontoren är utformade för ett aktivitetsbaserat arbetssätt.

– Ett mycket utmanande och roligt projekt på många sätt. Framförallt att bygga det samtidigt som man färdigställde Mall of Scandinavia vilket medförde logistiska svårigheter att hantera. Slutresultatet känns mycket bra vilket är viktigt då det är det första som möter alla besökare till Arenastaden, säger Per Lindfors, projektchef på Fabege.