XX

10 oktober
2002
20 ÖGONBLICK SOM FORMADE REFLEX

VIII

Telefonsamtalet som ledde till Reflex största projekt och lång relation med H&M

Allt började med att bostadsbolaget JM var intresserade av att sälja det centrala kvarteret Adam & Eva med ett kontorshus och parkeringshuset Elefanten i centrala Stockholm. Fastighetsbolaget Ramsbury (ägt av Stefan Persson) var samtidigt på jakt efter att investera i fastigheter i Stockholm och hade ett öga på denna fastighet. 

Den 10 oktober hösten 2002, fick Johan Linnros ett samtal av Lars Drangel, som företrädde Ramsbury, om att ses för att titta på ett projekt. Under mötet fick Johan den otroliga uppgiften att rita ett idéförslag för hela kvarteret – en skiss på två och en halv vecka – för att se hur kvarteret kunde utvecklas. Det som alla hade förväntat sig, eftersom fastigheten hade en så pass central placering i Stockholms innerstad, var kanske ett mer “försiktigt” förslag, en om- och påbyggnad som tidigare förslag hade visat. Men Johan hade en något mycket mer vågat i åtanke – att riva hela kvarteret ovan mark och bygga upp ett nytt, modernt kontorshus från grunden.

– Det var ett radikalt beslut som öppnade för nya lösningar. Tre nya hus sammanfogade med spänger skisserades kring en överglasad ljusgård i mitten. För att få variation i stadsmiljön och bryta ned skalan gav vi de tre olika husen en egen karaktär inifrån och ut, berättar Johan Linnros.

Efter att ha presenterat förslaget för Stadsbyggnadskontoret tillsammans med Ramsbury och fått grönt ljus av stan, var Reflex igång med ett av sina största och mest prestigefyllda projekt någonsin.

Ramsbury gav det fortsatta uppdraget åt Reflex att projektera hela kontorskomplexet.Det började med projektering av det kvartersstora idéförslaget men blev snart mycket mer än så. Så småningom beslutades det nämligen att H&M skulle förlägga sitt huvudkontor i huset. De valde också Reflex som arkitekt , att inreda och planera för det nya huvudkontoret. Efter hand fick Reflex även uppdraget att rita inredningen för H&M i ett av grannhusen, då H&M’s behov av arbetsplatser ökade.Detta blev upprinnelsen till ett långvarit samarbete för många av H&Ms kontor i Sverige.

– Att det där samtalet för 17 år sedan var embryot till ett så pass stort och spännande uppdrag som skulle spänna över så pass många år – kunde jag inte drömma om då. Än idag arbetar Reflex med uppdrag för H&M’s växande behov av arbetsplatser och sammantaget är H&M vår största kund på inredningssidan under våra 20 år, säger Johan Linnros.

– En liten kuriosa i sammanhanget, är att jag som ung på 70-talet extrajobbade som säljare för H&M – just i den butiken i kvarteret. Jag lärde mig redan då andan och kulturen i H&M som betytt mycket för mig i samarbetet med H&M och jag fick då också tillfälle att träffa grundaren Erling Persson och hans då unga son Stefan Person. Tänk att få återkomma efter så många år och få rita H&M’s nya huvudkontor på just den platsen, avslutar Johan Linnros.